Resultaten voor joodse woorden

 
joodse woorden
jood Nederlands spreekwoordenboek.
Eén betekenis bevat jood. in zak en as zitten. oorspronkelijk: jood se rouw. De spreekwoorden en gezegden zijn afkomstig van Wikiquote, Wikipedia en onze gebruikers. Lijst van Nederlandse spreekwoorden. schmidt Zeevis 155 spreekwoorden. Op woorden.org is de uitleg ingekort en is herkomst van spreekwoorden en gezegden weggelaten. Zie ook: Het boek De Latynsche spreekwyzen uit 1755 met oud-Nederlanse vertalingen. Tussen haakjes staat het aantal gevonden spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden. op ei 5. van de wal in de sloot 2. geen woorden aan vuilmaken 1.
afvalcontainer
Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands SHJ.
het" toegankelijk maken, in de ruimste zin van het woord, van in het Nederlands gebruikte woorden uit het Hebreeuws, het Jiddisj en andere talen van joodse cultuur. Als resultaat van de werkzaamheden van de stichting verscheen in 2002 het Oranje" Boekje."
baklijsten
www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Daar was hun taal een menging van de plaatselijke taal en eigen woorden. Deze eigen woorden kwamen uit het Hebreeuws. Deze taal werd niet meer gesproken nadat de Joden grotendeels vertrokken waren uit het gebied waar nu Israël ligt, maar Hebreeuws werd nog wel gebruikt bij de eredienst. Die eredienst was belangrijk binnen de Joodse cultuur.
Sarah opblaaspop

Vroeger gebruikte men veel Jiddische woorden in Winschoten. Op deze website kun je allerlei Jiddische en Bargoense woorden vinden die de doorsnee Winschoter al lang niet meer kent. Klik op de onderstaande links om naar de Jiddische of Bargoense woordenijsten te gaan.
Refurbish
TTK / welke jiddische woorden worden er gebruikt in het Nederlands forum.fok.nl.
Volgens mij is dat meer dan een stuk taal, het is een gebruik in het Nederlands. De meeste woorden gebruiken we vast allemaal in de spreektaal, zonder te beseffen dat dit gewoon overgenomen is. Welke woorden ken jij? Wat ik nu zo kan verzinnen.: Mispoochen familie uitspraak in het Joods: miesjpaga.
victorinox horloges
Hebreeuws Ivriet: woorden en zinnen Educatie en School: Taal.
De Joodse feestdagen en treurdagen kennen veel woorden en termen in het Hebreeuws. De Joodse feestdagen en treurdagen zijn: Pesach, de Omertijd, Sjavoe'ot, Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot en Simchat Tora, Chanoeka, Toe Bisjwat, Poeriem en Treurdagen. Deze woorden zijn afkomstig van het boek Van Jom tot Jom van het NIK.
Amsterdams idioom; Mokumse uitspraken.
Veel woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal hebben hun oorsprong in het Hebreeuws of Jiddisch, de Duits-Hebreeuwse mengtaal van de joden die oorspronkelijk uit het noorden van Duitsland en Polen komen, vertelt Danil Bouw, woordvoerder van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het Hebreeuwse makom werd in het Jiddisch mokum en betekent plaats of stad. Vroeger duidden de joden steden vaak aan met hun beginletter uit het Hebreeuwse alfabet. Zo was Amsterdam Mokum Alef, stad A dus. Berlijn was stad B, Mokum Beth Delft was Mokum Dollet en Rotterdam was Mokum Resh Dit gebeurde al in 1769, maar alleen voor Amsterdam is de naam Mokum behouden gebleven. Joden gebruikten het woord als koosnaam om aan te geven dat ze zich thuis voelden in Amsterdam, al wordt er ook gezinspeeld op een soort geheimtaal: Mokum werd gebruikt om niet aan anderen te laten weten over welke stad er werd gesproken. Het joodse taalgebruik werd al snel overgenomen door niet-joden.
Jiddisch Wikipedia.
In met name de Verenigde Staten en Israël neemt het Jiddisch veel woorden uit de primaire landstaal respectievelijk Engels en Hebreeuws over. Zo zijn in New Yorks-Jiddisch woorden zoals road en car gangbaar, terwijl daarvoor in Israëlisch Jiddisch Hebreeuwse of Duitse woorden gebruikt worden. Dit kan ertoe leiden dat Israëlische en Amerikaanse Jiddisch-sprekers moeite hebben elkaar te begrijpen. Jiddisch is als Joodse omgangstaal tussen de 9e en 11e eeuw ontstaan in het Rijnland, uit het Middelhoogduits.
Jiddische woorden in het Nederlands Amsterdam-Nu.nl.
Na verloop van tijd gingen ook niet-Joden deze woorden gebruiken en werden Jiddische woorden deel van de Nederlandse taal. Veel woorden in het Nederlands komen oorspronkelijk uit het Jiddisch, de Duits-Hebreeuwse mengtaal van de Joden die zich in de zeventiende eeuw in Amsterdam vestigden en oorspronkelijk uit Polen en Duitsland kwamen. Deze mengtaal werd gesproken door de Joodse immigranten op markten, in cafe's' en winkels.
Top 50 Jiddische woorden in het Nederlands.
Uiteindelijk kwamen veel woorden zo in het Amsterdamse dialect terecht, ook in hogere kringen in die stad, en verspreidden zich later over heel Nederland. Niet alleen vanuit Amsterdam, maar ook vanuit plaatsen met relatief veel Joodse inwoners zoals Enschede, Groningen en Winschoten.

Contacteer ons